10 colectii minunate de la Gala UAD 2017

Posted on July 10, 2017

Gala UAD ramane cel mai influent eveniment din moda romaneasca si in 2017. Mai mult decat atat, anul asta colectiile au fost mult mai actuale, mai corelate la trendurile internationale si la ce isi doresc tinerii sa poarte in acest moment si miscarile sociale de rebeliune impotriva sistemului la nivel global.

Tinerii conectati la social media care au absolvit anul acesta de la Universitatea de Arte si Design din Cluj Napoca au reusit sa traduca foarte bine un soft-punk-streetwear, influente folclorice nu numai romanesti, multe patch-uri cu ochi, accente 3D si… culoarea anului… Greenery. Daca ar fi un lucru de luat din seara de 1 iulie 2017 ar fi… speranta. Tinerii aduc speranta ca lucrurile vor fi mai bune si ca noua generatie vrea sa schimbe ceva, in fapt.

Felicitarile merg din nou catre Lucian Broscatean si echipa care a organizat Gala, au fost o multime de oameni care au repetat si au pus cot la cot ca sa ofere oamenilor din industria modei un show minunat care sa inspire si sa starneasca un dialog despre ce inseamna design-ul in 2017 si cum ne putem provoca sa fim mai buni. Si ce mai avem de invatat. Si cum ne dedicam timpul sa promovam noile talente.

Producătorul evenimentului a fost, ca în fiecare an, Dl. Dr. Matei Miko, prin Asociația Culturală Pro Transilvania. Partea de comunicare și logistică a fost realizată în parteneriat cu Libero Events și Meron.

Modele de la Transilvania Fashion și modele aduse de absolvenți au fost machiate de echipa de make-up artiști de la MAC Cosmetics și coafate de stiliștii de la saloanele: Foarfeca de Aur / Mia Poruțiu, Vestige Centre Ville, POP Academy, Catwalk by Ramona Mîndru.

Muzica show-urilor a fost mixată de Silviu Medeșan și Lorant Varandi aka LeXi & Lori.

Duminică, 2 iulie 2017, în cadrul vernisajului de la Expo Transilvania, în zona alocată Departamentului Modă-Design Vestimentar a fost prezentată, în fața unui numeros public, o expoziție cu fotografii profesioniste realizate de Emil Costruț la un shooting special, stilizat de Diana Flore, făcut în parteneriat cu MAC Cosmetics și susținut de Q Smile.

Fotografiile oficiale de podium au fost realizate de Emil Costruț, powered by Q Smile.

Daca ar fi sa numesc un lucru care parca a lipsit, ar fi… “rolul femeii in societate, feminismul” ca trend global si lupta pentru afirmare a femeilor. Gritty women, powerful women, cred ca e singura asteptare pe care o aveam deoarece e o provocare interesanta de pus intr-o colectie. Insa cateva colectii au vorbit despre rebeliune si lupta impotriva sistemului iar altele au fost pline de feminitate, fluiditate. Statement-urile nu au lipsit.

Am ales, subiectiv, fara sa am studii de moda sau sa fiu critic sau ceva de genul asta, 10 colectii faine de la Gala UAD 2017. Am ales din prisma unui consumator de frumos, sa zicem. Incepand cu…

Andreea Aldea @ Gala UAD 2017

Cuvinte cheie: revolta, punk, haos, distrugere, anarhie, schimbare, scop, aparare, nepasare.

Colectia intitulata REVOLT a avut ca punct de plecare subcultura punk si influentele acesteia in moda contemporana. Principala sursa de inspiratie pentru alegerea acestei teme este filmul documentar punk-ist, intitulat “Sid and Nancy” (1986).

Materialele regasite in colectie sunt: piele, imitatie de piele, piele intoarsa, denim eleastic imprimat, bumbac elastic imprimat, catifea, animal print, tartan, stofa si pvc din plastic transparent.

PVC-ul joaca un rol foarte important in realizarea colectiei, acesta fiind o subtila aluzie la adresa “societatii de plastic” din zilele noastre.

Oana Barbos @ Gala UAD 2017

Cuvinte cheie: rebeliune, tulburat, dizordine, disidenta, anti, armata, indisciplina, urbanism, anxietate, violenta

Conceptul are la baza dezintegrarea spirituala a generatiilor tinere si psihologia actului de rebeliune, act nu creat ci adoptat, ca o reactie la problemele socio-culturale. Publicul are posibilitatea, dupa observarea unui “obiect artistic” finit, ce are ca lait-motiv o presiune sociala, sa isi schimbe, la nivelul constiintei parerile legate de acel aspect. Atat materialele cat si detaliile grafice ale colectiei sunt evidentiate prin contraste, deoarece insusi conflictul intre “military point”, mesaje, patchuri, snururi si zone mai “light” echilibreaza colectia intr-un mod ideal. Volumele trec de la unele fluide la zone deconstruite ducand totul intr-o zona androgina.

Catalina Maria Culda @ Gala UAD 2017

Cuvinte cheie: perceptie, infinit, albastru, cerc, dungi, multiplicare, iluzie, continuitate, aglomeratie, print digital

Pentru a stabili legatura dintre moda contemporana si “perceptia infinitului”, s-a pornit de la un studiu al teoriilor asupra infinitului, s-a dezbatut perpceptia si s-au ales elemente precum: cercuri, fasii lungi de material, snururi, detalii multiplicate. Este despre subiectivitatea umana si transmite ideea de diversitate in gandire si modul de diferentiere al oamenilor prin cum percep mediul inconjurator. Catalina a lucrat cu forme, volume si imprimeuri si a folosit piele lacuita, catifea si material imprimat digital iar paleta cromatica imbina nuante de albastru, portocaliu, alb, gri si negru.

Cel mai bun outfit din colectie:

Evelyne Lorincz @ Gala UAD 2017

Cuvinte cheie: stralucire, eleganta, autenticitate, arta, nostalgie, imperfect, studio 54, evadare, volumetrie, digital print, glitter

Conceptul colectiei s-a nascut din documentarea neo pop art si influenta lui asupra arealului modei contemporane. Punctele de pornire sunt: mobilierul in culori luminoase specific curentului artistic neo pop dezvoltat in anii ’80, desene neobisnuite si forme geometrice. Motivele decorative care de multe sunt considerate banale sau aproape kitch sunt izolate si modificate in dimensiune, in context sau la nivelul materialelor.

Asta a fost unul din cele mai frumoase outfit-uri ale serii:

 

Oarcas Ionut @ Gala UAD 2017

Cuvinte cheie: the godfather, gangsters, costum, eleganta, rafinament, clasic, bespoke, volum, masculin,  excentric.

 

Karola Solyom @ Gala UAD 2017

Cuvinte cheie: lemn, minimalism, asimetrie, broderie, aur, pastel, forme geometrice, accesorii din lemn, natura, eleganta

Colectia a fost inspirata de elemente organice si de diferite prelucrari ale lemnului. Stilul minimalist al anilor ’60 se reflecta in proiect. Formele simple, curate, elegante, asimetrice traseaza o paralela intre eleganta feminina si moliciunea naturii. Pe unele suprafete apare cuvantul “lemn”. Pe altele apare definitia respectivului cuvant. Broderiile se gasesc pe intreaga suprafata a hainei, imitand textura unui arbore. Accesoriile au fost realizate din sarma.

Ariana Spin @ Gala UAD 2017

Cuvinte cheie:

Diana Chis @ Gala UAD 2017

Cuvinte cheie: perceptie, perspectiva, optica, manipulare, iluzii, op-art, ambiguitate, distorsiune, paradox, fictiune.

Contemporaneitatea este cel mai bine imaginata si inteleasa la nivel “vizual”. La fel cum in secolul al XIX-lea lumea era reprezentata in ziar si roman. In aceasta epoca a ecranelor, a vedea este mult mai mult decat a crede sau a intelege. Nu este doar o parte din viata de zi cu zi. Aceasta este viata de zi cu zi.

“Seeing is much more than believeing”. Pe scurt, a vedea nu inseamna a crede, ci a interpreta. Procesul perceptiei vizuale este susceptibil erorilor, in urma carora pot rezulta fenomene de tipul iluziilor optice. Totodata aceste erori pot fi utilizate in vederea manipularii perceptiei.

Isabela Maria Teodor @ Gala UAD 2017

Cuvinte cheie: echilibru psihic, albastru, cristal, mental, vibratie, energie, inovatie, brocard, pietre pretioase, puritate.

Ancuta Elena @ Gala UAD 2017

Cuvinte cheie: film, noir, neon, consumerism, cinema, personaj, alb-negru.

Alte piese memorabile din alte colectii din Gala UAD 2017:

Andrada Oprean

S-a jucat foarte frumos cu luminuozitatea materialului si maneca in volane.

Sorana Oltean

Linda Szabo

Peter Abigel

Corina Cigodaru

Bluza asta defineste frumos trendurile anului.

Diana Dobrescu

Iarinco Claudia

Kiss Gyongyver

Felicitari si sponsorilor care au sustinut acest eveniment, merita mentionati pentru ca incurajeaza dezvoltarea tinerilor designeri si a educatiei vestimentare a unei intregi generatii:

Organizator: Universitatea de Artă şi Design, Departamentul Modă-Design Vestimentar și
Asociația culturală PRO Transilvania
Producător: Dr. Matei Miko
Parteneri Oficiali: Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Sala Polivalentă Cluj- Napoca, Libero Events
Parteneri principali: MAC Cosmetics, NTT Data, Meron Home of Coffee
Parteneri: Henkel, Perwoll, Syoss, Tempting Brands, Flux, City Plaza, Comm’On, Transilvania Fashion, Jolidon, SDC Imobiliare, Impress, Entrance, Westiment, Class In, Q Smile, Decusut.ro, Hotel Sun, The Institute, Wens Tour, Coral, Luna Cleaning, Vestige, Top Line, Pop Academy, Catwalk by Ramona Mîndru,
Foarfeca de Aur, Eternal, Coratim, Gramma, Moldovan, Condiment Catering, Friandise, Diana Buga,
Francisc Photographer, Costruț, Sepala, Mihaela Glăvan, BB Up,
J&B, Captain Morgan, Geco ART, Aramis Feeling
Mașina Oficială: Autotransilvania BMW

1 Comment

  • 7 experiente pe care vreau sa le traiesc in 2018 - The Fashion Jumper February 28, 2018 at 10:02 am

    […] Dincolo de latura universitara si partea artistica, Gala UAD e un prilej de sarbatoare si vine cu o serie de expozitii, petreceri, discutii deschise cu tinerii care modeleaza moda romaneasca si internationala. Aici sunt cateva exemple de anul trecut! […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *