Culoarea anului 2018 este… Ultra Violet

Posted on December 7, 2017

Institutul Pantone a ales culoarea anului 2018 si este… Ultra Violet, o nuanta mistica de violet menita sa aduca spiritualitate, speranta si un mesaj de incurajare pentru creativitate.

Pantone alege mereu ceea ce oamenii din Univers au nevoie in lunile care urmeaza: anul asta era natura – fie ca e vorba de natura inconjuratoare sau natura umana. Anul viitor avem spiritualitate, o culoare mistica, spirituala si menita sa ne puna niste intrebari despre noi, in primul rand.

Vice presedintele Pantone, Laurie Pressman a declarat pentru Associated Press despre alegerea culorii anului 2018 ca Ultra Violet ca: “Traim in vremuri complexe, complicate. Vedem peste tot frica de a merge inainte si cum oamenii reactioneaza la acea frica.” (…)

Culoarea aduce: “Acea complexitate, acel mariaj intre rosurile violete pasionale si mov indigourile puternice.” In ceea ce priveste tonul, seful de la Pantone a adaugat ca e o nuanta ce tinde mai multe catre albastru decat catre rosu si “the Color of the Year 2018 speaks to thoughtfulness, a mystical quality, a spiritual quality. There’s still a passionate heat from enough red undertones, and a touch of periwinkle, but “it’s really the cool that prevails.”

Daca e sa vorbim pentru inspiratia acestei nuante de violet poate ca vine si din disparitia a doi artisti uriasi care si-au pierdut viata in 2016: Prince si David Bowie au folosit intens nuante de violet in vizualurile si costumele de scena – Purple Rain – Purple Pain.

Apoi, e culoarea minunata a campurilor de lavanda din Provence, Franta, o imagine idilica ce te face sa evadezi intr-un loc mai calm si mai cald.

Sefii de la Pantone au mentionat de cateva ori numele Rihannei in declaratiile oficiale cu privire la alegerea culorii anului 2018. Iar o tema de inspiratie a fost reclama ei pentru rujul Dior din 2017.

Si daca tot a inspirat culoarea anului 2018, sa ne uitam de cate ori a purtat Rihanna violet in 2017 – inclusiv pe coperta Elle unde si-a pictat toata fata mov:

O alta inspiratie importanta mentionata de Pantone a fost colectia Kenzo pentru vara lui 2018. Si desi nu e o culoare pe care o vedem pe barbati, de obicei, inspiratia a fost de data asta o colectie barbateasca in care a predominat Ultra Violet.

In 2018, Ultra Violet se regaseste in mai multe colectii prezentate deja in Fashion Week-urile de la Londra, Paris si Milano. Si a intrat deja in streetstyle de cateva luni bune.

Culoarea anului 2017 a fost Greenery – o nuanta de verde inspirata din natura


Culoarea anului 2016 a fost… au fost doua, de fapt: Rose Quartz si Serenity Blue – inspirate de culorile apusului. Au introdus faimosul Milennial Pink care a dominat in 2016 si 2017 dar si combinatiile de pasteluri in toate magazinele si toate vizualurile din lume.


Culorile anterioare le gasiti aici:

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.